Wilgen knottenIMG_20150307_131756

Op 7 maart vertrok een groep volwassenen en kinderen richting de Biesbosch. De weergoden waren ons buitengewoon gunstig gezind, en dat was ontzettend fijn want het doel was om de hele dag zoveel mogelijk wilgen te knotten!

In samenwerking met Surplus Breda, IVN en staatsbosbeheer is de afspraak ontstaan om met een groep vrijwilligers in de Biesbosch wilgen te knotten. In ruil daarvoor mogen we de oogst van de geknotte wilgen houden. En dat is weer uitstekend nieuws omdat wij graag meerdere bouwwerken willen maken met wilgentakken.

De boot in

IMG_20150307_133242Om 09.00 arriveerden we in haven “de Vissershang” in Hank. Van daar uit werden we met de fluisterboot overgezet naar de biesbosch. Een korte maar mooie vaart van 20 minuutjes. De heren van staatsbosbeheer volgden ons op de voet met een werkboot, die ook de geoogste takken terug zou vervoeren.

Eenmaal aangekomen bleek na een korte toelichting van de boswachter hoe je wilgen knot; snoei alle takken van de wilgen af. Er stonden hoge, lage, dikke en dunne wilgen, met verschillende kleuren takken en de meest grillige vormen. Om het goed warm te krijgen gingen we snel aan de slag. Al gauw werd ons uitgelegd welke takken we moesten bewaren en welke niet geschikt waren om verder te verwerken. Binnen een uur ontstond er een duidelijke werkverdeling met snoeiers, verslepers, takkentrimmers en takkenbinders.

Lange dag

IMG_20150307_121159

Na een lunch was de aandacht bij de kinderen ver verslapt. Gelukkig waren de boswachters zo aardig om de kids mee te nemen voor een rondje op de werkboot. Verder hebben ze zich uitstekend vermaakt met enkele omgevallen bomen. Er is veel buiten gespeeld en ook de volwassenen hebben samen ontzettend genoten. Het een heerlijke dag en we gingen met een enorme oogst wilgentakken weer naar huis. En nu gauw plannen maken om al die prachtige takken in de tuin te verwerken!