Creapy crawlers?

Omdat wij graag onze oogst opeten, trekken wij graag bijtjes aan. U kent vast het verhaal van de bloemetjes en de bijtjes; de bijtjes vrijen vrolijk van bloem naar bloem, en bezorgen ons zo een prachtige oogst.  Maar er zijn nog veel meer nuttige insecten die we onderdak kunnen bieden in onze tuin! Denk maar eens aan lieveheersbeestjes om luizen te verorberen en spinnen om die rottige muggen op prachtige zomeravonden te vangen. Hoe gaan we deze gasten een warm welkom bieden?

Insectenhotel maken

insectenhotel

Insectenhotel maken

Insectenhotels zijn allerhande bouwwerken waar deze kleine kruipende, zoemende en klimmende beestjes zich thuisvoelen. En een insectenhotel is al gauw in elkaar geflanst van een mooie stapel gehamsterd afval. Dus, in de categorie hamsteren, we kunnen weer aan de slag!

Met welk materiaal kun je een insectenhotel maken?

Wat kunnen we allemaal op de hamsterlijst zetten? Nou, verrassend veel. Het insectenhotel is er in alle soorten en maten. Sommige voor kruipende insecten; hiervoor zijn muurtjes van dakpannen, puin en aarde erg geschikt. Voor vliegende insecten zijn hotels vooral ingericht om ze de winter door te laten komen. Deze hotels bestaan vooral uit nestelplaatsen, gemaakt van (holle) takken en boomstammen met uitgeboorde gaten, maar ook bakstenen waar openingen inzitten. Verder is snoeiafval van bomen en planten, zeker met een holle stam, uitstekend geschikt. Om structuur aan het geheel te bieden kan hout nuttig zijn, bijvoorbeeld in de vorm van pallets of oude schuttingdelen. Daarnaast zijn tegels en stenen natuurlijk heerlijke bouwmiddelen voor de basis van een insectenhotel. Ook ouderwetse kokosmatten kunnen heel nuttig zijn om het hotel af te dekken, en zelfs de scherven van oude tegels of potjes zijn prima geschikt.

Leuke activiteit voor je kind.

Een insectenhotel maken voor in je tuin is niet alleen erg nuttig, het is ook leuk om te doen. Daarom willen we hier graag (kinder)activiteiten voor organiseren. Om te zorgen dat er veel verschillende kinderen tegelijk hun eigen insectenhotel maken, zijn we op zoek naar zoveel mogelijk materialen. Dus, ben je druk aan het snoeien of slopen? Kijk dan nog eens met een creapy crawler oog naar je afvalberg, en laat het ons weten als je wat over hebt. We maken onze kleine vrienden (zowel de menselijke als de dierlijke) er maar wat graag blij mee!

Voorbeelden

Wil je een mooie verzameling fantastische voorbeelden van insectenhotels zien? Kijk dan tot slot nog eens op deze pagina van ‘inspriation green’, die een schitterende foto verzameling van insectenhotels bij elkaar hebben verzameld. Een echte aanrader, veel kijkplezier!