Als het goed is weten alle deelnemers van de Buurttuin het inmiddels, het besluit over het gebruik van de grond is uitgesteld tot 18 maart. Voor alle aanwezigen een grote teleurstelling, maar we gaan gewoon door. Dankzij de grote groep vrijwilligers hebben we nieuwe talenten in huis. Dat heeft leuke dingen opgeleverd die ons optimistisch stemmen. Ik ben zelf in ieder geval erg blij dat er zoveel nieuwe gezichten waren, die allemaal ook leuke, praktische en positieve ideeën hadden voor de tuin. Het heeft meteen al concrete dingen opgeleverd.

Donatie van de Intratuin

Een van deze nieuwe deelnemers heeft contact opgenomen met de Intratuin  in Breda, en zij hebben voor ons 2400 liter zaai- en stekgrond geregeld. Ze stellen dit GRATIS aan ons ter beschikking! Dat is natuurlijk fantastisch nieuws, en we zijn er erg blij mee! We organiseren een zaai-avond in de week na de carnavalsvakantie. Zodra de datum bekend is gaat er een mail uit!

Wat heb je toch al in huis en kun je goed gebruiken als zaai- en stekmateriaal?

En wat dan nu? HAMSTEREN! Nee, niet bij de Appie, maar in je eigen voorraadkasten. Al die spulletjes die daar in staan zijn namelijk verpakt. En laten we daar nou best wel iets mee kunnen! Om je vast voor te bereiden op de zaai- en stekavond, geven we je hier wat tips voor het verzamelen van zaai- en stekmateriaal.

IMG_20140301_161816

Voorkom beschadiging van wortels op een simpele manier

Ten eerste is het handig als je je zaadjes en stekjes plant in een bakje dat je kant-en-klaar in de grond zet. Daarmee voorkom je dat de wortels beschadigen als je ze uit de voorkweekbak haalt. Dat kan met speciale zaai- en stekbakjes die te koop zijn bij groenwarenhuizen, maar die zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als eierdoosjes. Zelfgemaakte bakjes van krantenpapier (gemaakt met een speciaal vormpje, niet geheel toevallig ook te koop bij onze vrienden van de Intratuin ;) ) zijn  ook ideaal. In gehalveerde wc-rolletjes kan je uitstekend kleine plantjes opkweken!

Het is handig om je plantenbakjes in een waterdicht omhulsel te zetten. Want je zit wel te wachten op die mooie leuke plantjes die vanaf de vensterbank de zon tegemoet lachen, maar NIET op de schimmelkringen op je vensterbank door dat natte karton of krantenpapier. Hiervoor kun je van alles gebruiken: En gehalveerd melk/drankpak, bakjes van de afhaalchinees, de bakjes van je magnetronmaaltijd of echte mooie kweekbakken.

Een kas maken van een glazen pot

Tot slot kun je ook plantjes in een kas kweken door ze in een pot te zetten. Vul eenhamsteren glazen pot (bijvoorbeeld voor appelmoes) voor de helft met grond, en de bovenste helft van de pot blijft dan mooi windstil en warm. Zo groeit je plantje in het begin in een beschermde omgeving, terwijl je ‘m al wel overdag buiten kunt zetten zodat de plant goed hardt.

Dus, HAMSTEREN met z’n allen en nog even duimendraaiend naar je mailbox kijken, want hopelijk komt er snel een datum langs! Volgende keer zal ik wat schrijven over alles wat je uit je keukenkastjes kan hamsteren om zaadjes in te bewaren.