appeltjesMet nog iets meer dan een maand te gaan voor start van de buurttuin werd het hoog tijd voor een van de leukste voorbereidingen die er op onze veel te lange to-do lijst staat:

Winkelen.

We moeten een indeling maken van de fruitbomen en struiken die op het terrein komen. Dankzij gewonnen en gedoneerde bedragen heeft de buurttuin genoeg budget om uit de voeten te komen.

Maar we hebben geen idee wat een beetje fruitboom kost. Of over hoeveel bomen en struiken we eigenlijk praten. Tijd voor een bezoek bij de allerleukste fruittelers van Brabant: Jos en Jan van de Fruitboogerd.

Passie voor fruitbomen

Jos Dilven en Miriam de Leeuw

Om negen uur parkeren Miriam de Leeuw en ondergetekende voor het huis van Jos in Gilze. We krijgen een uitgebreide rondleiding. Jos wijst ons verschillende soorten appels, peren en notenbomen aan. Hij laat het verschil tussen hoogstam, laagstam en de middenvariant zien.

Om eerlijk te zijn herken ik in de winter echt het verschil niet tussen een kale appelboom en een kale pereboom dus ik knik maar braaf met Jos mee. Ondanks dat ik geen flauw benul heb voor wat voor soort boom we staan, tot Jos het vertelt, geniet ik van zijn enthousiaste verhaal.

Al gauw hebben Jos, Miriam en ik een lijstje gemaakt. We gaan voor verscheidenheid. Ook oudhollandse en vergeten rassen zoals de kweepeer, moerbei en mispel staan op ons lijstje.

Nu de bomen en struiken besproken zijn is het voor de deelnemers van de buurttuin echt afwachten. Het zware werk, subsidies aanvragen, grondbewerkingsplannen etc, wordt door andere partijen gedaan. Volgende week dinsdag is de volgende vergadering. Dan wordt het spannend voor ons:

Hoe valt het haalbaarheidsplan van Wonen Breburg uit? Vinden we genoeg zwarte grond om het terrein landbouw-klaar te maken?

Het enige waar we zelf nog grip op hebben is het aantal deelnemers.

En ik kan je zeggen: dat gaat goed!

Vorige week jubelde ik al dat ik zo blij was met de toestroom van deelnemers. Vandaag staat de teller al op 46 deelnemers! Hoe tof is dat???

Twijfel jij nog? Je kunt je nog aanmelden. Het wordt een fantastisch project. Ik weet het zeker!