Paddenstoelendag in de buurttuin

Op 12 december 2015 werd door Forest Food een paddenstoelenkweekstation geplaatst. Het gaat om een speciale bok waarop stammen rusten. Deze stammen produceren o.a. shii takes en oesterzwammen. Bij de wonderbonen komt nog een kleine bok. Verder hebben we nog enkele emmertjes waarmee we oesterzwammen kunnen laten groeien uit koffiedrab.

Van de gelegenheid maakten we gebruik om een deelnemersfeestje te bouwen. Alle aanwezigen brachten iets lekkers mee, waarvan we heerlijk gesmuld hebben bij een warm vuurtje.

Intussen gingen we aan het werk. Enkele stammen moesten ontdaan worden van de schors. In andere moesten gaatjes geboord worden, waar een soort pluggen ingeslagen werden. In de pluggen zat een vulling van schimmel, waaruit de paddenstoelen gaan groeien. Enkele stammen waren al voorbereid, die gaan komend voorjaar al voor paddenstoelen zorgen. De stammen die we bewerkt hebben, gaan over twee jaar productie leveren.

De kinderen vonden het prachtig om mee te helpen. Het geluid van de zaagmachine vonden ze wel heel hard. Dan gingen ze liever een stapje achteruit en meehelpen met het versieren van de kerstboom. Oordoppen werkten ook goed.

Al met al was het een gezellige, leuke en leerzame dag.